Dé checklist voor succesvolle rekruteringen: 5 top-tips

Dé checklist voor succesvolle rekruteringen: 5 top-tips

Dé checklist voor succesvolle rekruteringen: 5 top-tips

De juiste sollicitanten aantrekken en dan daaruit dé nieuwe collega kiezen die past bij je bedrijf, dat is elke keer weer een uitdaging. Te weinig kandidaten met het juiste profiel, sollicitanten waarvan je al in de eerste minuten weet dat het ‘niks wordt’ of kandidaten die wel met glans de procedure doorstaan … maar dan toch niet matchen met de collega’s op de werkvloer. Hoe vind je net dat talent dat jouw team nodig heeft? Waarop moet je letten in die zoektocht en selectie?

teamwork

1. In de vacaturetekst: jullie strategische plan

Goede kandidaten zijn op zoek naar een uitdaging. Ze willen zelf in de puzzel passen, ze willen een toegevoegde waarde hebben binnen een concrete bedrijfsstrategie. Vertel daar dan ook over in je vacatureteksten: wat zijn de korte- en langetermijndoelstellingen, welke waarden dragen jullie hoog in het vaandel? Zo kunnen geïnteresseerde lezers zelf die goede match aanvoelen.

2. … en eerlijkheid over het takenpakket

Stel je een job te mooi voor om zo meer kandidaten aan te trekken? Je vermeldt bijvoorbeeld enkel de aantrekkelijke projecten van de functie. Of je focust op zeldzame troeven, zoals een zakenreis. Geen goed idee, dit werkt in je nadeel. Onduidelijke functiebeschrijvingen zorgen voor foute aanwervingen. Je zoekt namelijk net iemand die wel de moeilijke aspecten van een functie aankan. En je wilt niet dat een enthousiaste nieuwe collega snel vertrekt omdat die zich bedrogen voelt.

3. Wie nodig je uit? Een checklist voor de screening van cv’s

Maak vooraf een lijst van 10 objectieve criteria als je cv’s beoordeelt. Geef zo elke cv een score. Want jij laat je liefst niet misleiden door de fancy lay-out. En met een objectieve checklist kijk je makkelijker voorbij iemands leeftijd, naam of gebrek aan werkervaring.

4. Tijdens het sollicitatiegesprek: ga niet alleen af op je buikgevoel

Sollicitanten tonen zich tijdens een sollicitatiegesprek altijd van hun beste kant. Ze zijn op hun charmantst, lijken overal ervaring mee te hebben, zien elke uitdaging zitten. Anders gezegd: ze weten heel goed de meest wenselijke antwoorden te geven op de vragen die ze verwachten. Zo riskeer je wel eens een kandidaat aan te werven die uiteindelijk ongeschikt blijkt te zijn voor de job. De juiste vragen stellen in een sollicitatiegesprek is heel belangrijk. Wil je je sollicitant écht kunnen doorgronden bij een jobinterview? In deze opleiding onthult U-Man alle geheimen.

5. Voor je beslist: een objectieve test + profielanalyse

Je wilt liefst achter het masker kijken van die schijnbaar perfecte aanwinst voor je team. Wat is diens persoonlijkheid écht, hoe functioneert die in jouw team? Daarbij kan onze ‘Recru-Tec test’ je helpen: een rekruteringstool die je een objectieve analyse en professionele aanbeveling geeft over een kandidaat.

We delen graag onze expertise met jou. Onze expert staat voor je klaar. We kennen je uitdagingen. Eens praten? Contacteer ons vrijblijvend en we maken er tijd voor.