Miserie, ik vind geen goed personeel!

Miserie, ik vind geen goed personeel!

Miserie, ik vind geen goed personeel!

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal al wel eens een aanwerving gedaan die niet helemaal uitpakte zoals we hadden gehoopt. Zelfs bij ons, en we zijn al meer dan 35 jaar specialist in dit domein.

Elke misstap brengt lessen met zich mee. Bij ons hebben we de wijsheid vergaard van onze gefaalde aanwervingen en we hebben die lessen omgezet in kansen voor verbetering.

Het is alsof we allemaal aan een merkwaardige zoektocht bezig zijn om de “juiste persoon” te vinden. Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je moeite hebt met het vinden van geschikt personeel.

Maar wanhoop niet! Hier zijn alvast een paar stappen en overwegingen die je kunnen helpen in je zoektocht naar goed personeel

WORKSHOP Communiceren met impact (9)

Aantrekken en vinden

Breid je netwerk uit. Maak gebruik van professionele netwerken, sociale media en branche-evenementen om je zoektocht te promoten. Soms komt de beste kandidaat uit onverwachte hoek.

Zorg ervoor dat de vacaturetekst duidelijk en aantrekkelijk is. Overweeg of sommige van de selectiecriteria flexibeler kunnen zijn. Vaak zijn “soft skills”, ervaring en passie belangrijker dan “hard skills”!

Kandidaat gevonden? En wat nu?

Kijk kritisch naar het aanwervingsproces. Welke informatie is echt belangrijk om te weten? Heb je een concrete leidraad of ga je af op je buikgevoel?   

Het is vaak pas achteraf, na de investering van tijd en geld, dat je hier zekerheid over krijgt. Maar wat als je deze eigenschappen van een kandidaat al op voorhand zou kunnen ontdekken?

Het interview en testen van je kandidaat zijn van uiterste belang. Je moet erachter komen of ze het potentieel hebben om bij jou resultaten te behalen voordat je hem aanwerft.

Eens dat de testen en interview blijken goed te zijn, vraag zeker naar referenties. Dit biedt een externe validatie van de beweringen van de kandidaat.

Voor sommige functies zijn “Scenario-gebaseerde Vragen” van belang (denk aan een verkoper of een “beller”). Let op … het is niet per se wat de toekomstige medewerker zal doen of zeggen tijdens dat scenario dat van belang is maar ook hoe hij reageert op je feedback

Achter het masker

Aanwervingsfouten zijn duur, vragen heel veel tijd en geven een enorme stress.

We hebben een volledig aanwervingsproces uitgewerkt, met verschillende workshops en testen, zodat je meteen “achter het masker” van je kandidaat kan kijken. Zo ben je in staat om beslissingen te nemen op basis van objectieve inzichten in plaats van buikgevoel.

Die kennis willen we nu met je delen zodat je niet dezelfde fouten maakt. 

Een uitdaging

Onthoud dat het vinden van goede medewerkers een uitdaging kan zijn, maar met de juiste strategieën en aanpassingen kan je je kansen vergroten. Blijf positief en sta open voor nieuwe mogelijkheden.

We delen graag onze expertise met jou. Onze expert staat voor je klaar. We kennen je uitdagingen. Eens praten? Contacteer ons vrijblijvend en we maken er tijd voor.