Blijf ik zoeken tot ik de geschikte kandidaat vind?

Blijf ik zoeken tot ik de geschikte kandidaat vind?

Blijf ik zoeken tot ik de geschikte kandidaat vind?

Stop ik pas met zoeken naar een geschikte kandidaat wanneer ik die ene witte raaf vind?
Sollicitatiegesprek

Veel bedrijfsleiders of HR managers hebben al wel eens volgende beslissing genomen: “De kandidaat beantwoordt niet aan alle vereisten en mogelijk is er een betere kandidaat, maar we willen/kunnen niet langer meer wachten”.

Is dat de juiste beslissing? Wel, idealiter zoek je verder tot je die unieke super-kandidaat gevonden hebt, alleen… ga niet op zoek naar de witte raaf. Witte raven bestaan namelijk niet.

Het is allereerst belangrijk om te beseffen dat vereisten variëren naargelang de functie. Dit wordt duidelijk met een paar voorbeelden:

Als je een leidinggevende aanwerft, moet die persoon met mensen kunnen samenwerken en hen op een correcte manier kunnen sturen. Hij moet geïnteresseerd zijn in zijn teamleden en hij moet voldoende communicatief zijn om op een correcte manier orders te geven en te overleggen. Dat zijn de basisvereisten voor elke kandidaat die voor een leidinggevende functie in aanmerking komt. Iemand die weinig of geen affiniteit heeft voor mensen is geen goede leidinggevende, hoe sterk hij ook is op technisch gebied.

Als je een receptioniste aanwerft die dag in dag uit met de glimlach klanten/bezoekers moet ontvangen en die de communicatie tussen het bedrijf en de buitenwereld moet verzorgen, dan moet die persoon uiteraard service-gericht, geduldig en vriendelijk zijn. Iemand die geneigd is kort door de bocht te gaan, zal de job niet naar behoren kunnen doen.

Een medewerker die een routinematige job uitvoert en in die job weinig of geen contact heeft met andere medewerkers of klanten, moet dynamisch zijn zodat het werk door zijn handen vliegt, maar hij moet niet per se een vlotte prater te zijn.

De eisen liggen dus anders, afhankelijk van de job die er moet ingevuld worden.

Stel dat je een kandidaat over de vloer krijgt die niet aan alle kenmerken van de functie voldoet, dan is het nuttig om goed in te schatten of er kan gewerkt worden aan de minder sterke punten. Als dat het geval is, dan is een aanwerving zeker te overwegen (op voorwaarde dat er dan ook effectief gewerkt wordt aan de zwakke punten).

Meer informatie over het efficiënt rekruteren vind je ook in op onze website.

Zelfkennis is het begin van de wijsheid

Wil je graag weten waar je zelf staat als leider van je team? Onze leiderschapsanalyse is de geschikte spiegel die uw leiderschapscapaciteiten in kaart brengt.